EVOLUSI TEKNOLOGI DALAM PENDIDIKAN

           Penggunaan teknologi dalam proses pengajaran dan pembelajaran semakin penting. Semakin banyak syarikat swasta dan institusi pendidikan menyediakan teknologi  bercorak pendidikan. Sistem pendidikan harus bersedia menghadapi era baru demi melahirkan modal insan yang berjaya. Penggunaan teknoloi secara on-line dalam sistem pendidikan dapat meringankan tenaga pengajar dalam penyediaan bahan bantu mengajar dan cara penyampaian.  Antara program yang dilancarkan ialah e-pendidikan atau disebut juga sebagai ‘e-learning” yang telah diperkenalkan Smart School buat pertama kalinya di sekolah Sri Puteri, Cyberjaya. Di peringkat pengajian tinggi contohnya  di Universiti Sains Malaysia (USM) yang menawarkan Sistem Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) juga telah mempraktikkan penggunaan teknologi dalam pembelajaran tanpa menggunakan khidmat tenaga pengajar. Mereka hanya menggunakan data-data yang diperoleh secara online.

            Penggunaan teknologi secara interaktif dapat membantu pelajar memperolehi maklumat bukan sahaja melalui buku teks tetapi melalui akses laman web yang dibekalkan oleh tenaga pengajar. Pelajar boleh membuat persediaan awal sebelum proses pengajaran dan pembelajaran( P&P) bermula. Walaubagaimanapun teknologi pendidikan juga memberi kesan negatif dengan wujudnya jurang antara yang berpendidikan tinggi dengan berpendidikan rendah.

PERSOALAN:

*       SEJAUH MANAKAH TEKNOLOGI DALAM PENDIDIKAN MAMPU  DIAPLIKASIKAN OLEH PELAJAR-PELAJAR..

*      ADAKAH PENGGUNAAN TEKNOLOGI DALAM PENDIDIKAN MEMBUKA PELUANG PEKERJAAN KHUSUS.

 

 

 

PENULIS: Salasiah      SUMBER:http://www.geocities.com/ebelajar2002/bahan.html

Advertisements

~ by blueandwhitecollars on August 12, 2008.

2 Responses to “EVOLUSI TEKNOLOGI DALAM PENDIDIKAN”

  1. pendidikan secara online tak efektif la..saya dah bayar semua tapi pembelajaran langsung tak mula lagi..dah tiga bulan..rm3000 saya dah lesap…

  2. saya rasa dasini telah ditipu bukan kerana teknologi.kepolosan sendiri.saya sebagai graduan pndidikan secara online bersama Segi Kolej memang dapat faedahnya.ADA satu dua keburukan la.tapi mana ada sesuatu yang sangat sempurna la kan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: