Teknologi Industri

Kehidupan bekerja kini menjurus kepada kemahiran, kecekapan dan kepintaran bagi mengelakkan pembaziran masa. Ini adalah berdasarkan daripada pendapat sarjana William Morris(1888). Ia turut mengatakan bahawa penggunaan kemudahan peralatan seperti mesin telah membantu manusia.

Pengenalan kepada tiga perkara utama dalam pekerjaan untuk meningkatkan mutu,yang pertama pada awalnya ialah penggunaan robotik. Pengiklanan di kaca televisyen telah membawa gambaran tepat tentang kelebihan dan kecekapan mesin dengan adanya pertemuan teknologi tersebut. Misalnya di negara Jepun,mempunyai kilang terkenal seperti Nissan factories, Tayota factories melakukan proses mengimpal,penyeburan cat kereta secara efisyen. Manakala bagi negara Itali mempunyai Fiat factories juga telah menggunakan teknik pengkomputeran untuk merekacipta aerodynamic dalam proses tersebut. Perkembangan teknologi ini telah mengambil alih tugas bekerja dengan lebih mudah lagi. Ini juga turut mempengaruhi proses pekerjaan yang menggunakan perisian komputer seperti pekerja di dalam pejabat dengan mengubah karekter pekerja iaitu penggunaan automatik teknologi seperti kemudahan perkhidmatan bank.

Pengenalan yang kedua ialah dari segi industri perhubungan. Ini berlaku di negara Jepun Silicon Valley dengan pengenalan interaksi teknologi media pada peringkat kanak-kanak semasa sesi pengajaran di dalam kelas. Pendedahan IT merupakan salah satu teknik kemahiran bidang pekerjaan dan kecekapan yang muncul. Selain itu hubungan perkembangan teknologi IT telah mewujudkan kuasa sosial yang berupaya membangunkan pertubuhan ekonomi dalam berkaitan pengurusan kerja. Di USA,1973 Washington Post telah memperkenalkan pengurusan operasi sistem komputer dalam pekerjaan dengan yang menonjolkan kemahiran menaip dari segi kandungan dan bahasa untuk menguatkan posisi pengeluaran dalam bidang industri pekerjaan yang berteknologi.

Akhir sekali ialah melihatkan bagaimana teknologi telah mengubah kehidupan masyarakat. Terdapat banyak aspek perubahan industri masyarakat apabila mencapai tahun 2000. Pekerjaan yang boleh dilakukan di rumah telah diperkenalkan melalui telekomunikasi perkhidmatan khidmat sosial (Direct selling) dan berjaya mengubah kedudukan wanita agar mencapai kerjaya dan berteknologi setanding dengan trend dunia yang sentisa berlaku perubahan kemajuan dalam kehidupan.

(sumber rujukkan : Bahan bacaan Pn.wang)

Penulis: Salasiah

Advertisements

~ by blueandwhitecollars on July 31, 2008.

One Response to “Teknologi Industri”

  1. mmg byk kemajuan dah berlaku..tapi byk jugak kes pengagguran, still xdpt diatasi.. pembangunan xseimbang dan xsama rata..penduduk di bandar dpt ikut permodenan tapi bgmana yg di luar bandar? ketinggalan kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: